Bisiklet giyimi dediğimiz anda aklıma ilk tayt ve forma geliyor. Tabii teknoloji,  kullanıcı geri bildirimleri ile bisiklet giyimi ciddi bir sektör haline gelmiş durumda.


Yaz ayları için tercihimiz vücut sıcaklığımızı artırmayacak tarzda giyime yönelmek olmalı.  iyi havalanmayı ve ıslak kalmamayı sağlayan kumaşlar tecih edilmeli. Bunun en büyük örneğin polyester bazlı kumaşlar. ( takip ettiğim üreticileri sonda paylaşacağım ) 

 

Formadan başlayalım; çok bol olmalalı, arkasında 3 cebi olan modeller çok kullanışlı ancak ceplerin kalcanızın üzerinde pozisyonlandığından emin olmalısınız. Ceplerin içine koyduğunuz malzemeler kalçanıza doğru inerse yolda dikkatinizi dağıtacak bir detay olarak kafanızı kurcalayabilir. Yaka femuarı tam ya da yarım olarak üretim yapılıyor. yol bisikleti biniyorsanız ve eğilerek kullanıyorsanız ( ya da göbeğiniz vardır ) tam femuarlı modelleri tercih etmeyebilirsiniz.  Fermuarların başlangıç noktalarında küçük de olsa sert plastik ya da metal bağlantılar vardır. bu uzun sürelerde karın bölgenizi rahatsız edebilir. 

 

Kalitesiz kumaşlar ter ile üzerinde kalan bakteriyi çok çabuk kokutur. Bir süre sonra ter koktuğunuzu anlarsınız. anlamazsanız da arkadaşlarınız mutlaka anlar ! :) Bu nedenle forma alırken ucuza kaçmayın. 

 

Pahalı formalardan da bahsedeyim; yüksek teknoloji ve çeşitli kumaşların bir araya getirilmesi ile üretiliyorlar. Özelikle performans yaparken konfor arayanlar için avantajları var. bu da bir detay olarak aklınızda kalsın. 

 

Yazın serin havalarda, yüksek rakımda sürüş yapıyorsanız. içinize mutlaka atlet giymenizi öneririm. karın bölgesinde kaybettiğiniz ısı akşamına ya da bir sonraki güne diyare ( ishal ), karın ağrısı  gibi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir.

 

Tayt için çok secenek var; bib şortlar ( askılı taytlar ) sürüş esnasında aşağı kaymayacağı için büyük avantaja sahipler. üzerinde kullanılan kumaş ve ped ne kadar kaliteli ise konforunuz da o kadar artıyor. kalitelinin de her zaman iyi olacağını düşünmeyin, dünyadaki en iyi pedi kötü dikilmiş, size uygun olmayan bir tayt ile kullanırsanız büyük hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

 

Mevsim geçişleri bisiklet giyimi için zordur. Yüksek rakım, rüzgar, gölge, gün içinde geçiş yaptığınız zaman dilimi gibi bir çok unsuru hesaba katarak giyinmek gerekir.  Bu tip durumlarda genel olarak yanımıza alacağımız bir yelek çoğu zaman hayat kurtarıcı olur.  

 

Kış aylarında daha çok mevcut sıcaklık ve sürüş esnasında rüzgar ile hissedilen sıcaklık arasında ciddi farklar oluşur.  Bu nedenle ceket ve giydiğiniz tayt rüzgar direnci olan bir model olmalı. Aynı zamanda terlediğimiz için içerideki nemi ve teri hızlıca dışarı atabilecek kumaşlar tercih edilmeli. bunlara shell kumaşlar diyoruz ( özelikle çeketlerde ) ancak her kumaş farklı farklı karaktere sahip, içlerinde en iyisi diyebileceğim marka goretex kumaşlar. 

 

Kışın birden fazla içlik giydiğimiz zamanlar oluyor. özelikle ilk katmanın tenimiz ile sıkı temas etmesine dikkat etmeliyiz. hem teri hızlıca dışarı atması hem de ısı kaybının en az şekilde gerçekleşmesi için. 

 

Kış bisikletçiliğinde en önemli konulardan biri de el, ayak ve başın sıcak tutulması. bu nedenle kışlık bir ayakkabı, ayakkabı kılıfı ve iyi bir eldiven kullanmamız büyük önem taşıyor. "

 

Türkiye'de bisiklet giyim üreticileri;  Kipeo, Sora Tekstil, Jordanred, Bisvoo 

İthal ürün satanlar ( çok beğendiğim ) Sedonaconsept ( Santini Türkiye Distribütörü