İki tekerin üzerinde dengede durup aynı anda pedal çevirmek basit görünse de oldukça zor bir iştir.

 

Özünde insan yürümek ve koşmak için hayatta.. Fakat sinir sistemimiz denge sağlamaya öyle güzel adapte olmuş ki; bir de bakiyorsun birkaç saat içinde uzerinde durup, pedal çevirebilir hâle gelmişsin.

 

Bisiklete binmek isteyenlere önerilerim şu şekilde; eğer daha önce hiç bisiklet tecrübeniz yok ise, ayaklarınız ( selenizi indirerek yere tam basabilirsiniz )ile küçük küçük adımlar ile bisikletin gidişine adapte olmaya çalışın ( bu aşamada pedalları sökmek akıllıca bir yöntemdim, ayaklarınız pedallara takılmaz ve daha akıcı adım atabilirsiniz. Bu çalışmayı bir süre devam ettirin. gidonu çevirdiğinizde, ayaklarınız yerden kesildiğinde neler oluyor hissetmeye çalışın. Kısa süre sonra, gözle görülüp hissedilemeyecek acıda eğimli bir yol bulabilirsiniz. Burada ayaklarınızı daha az kullanarak denge durmayı öğrenmeniz kolaydır. 

 

Frenleri öğrenin, hangi tarafın hangi lastiğe fren yaptığını öğrenin, fren levyesinin nerede fren etkisi yarattığını bilmek büyük güven verir ve emniyet sağlar. 

 

Peki bıdıklar için neler yapacağız. Benzer uygulama onlar için de var. 

 

Küçükler ( 2 - 5yaş ) için başlangıç bisikleti ne olmali?


Pedalsız bir model tercih edilmeli. Bkn: #dengebisikleti ( Başlangıçta hem dengede durmak hem de pedal çevirmek zordur. Kolaylaştırmak sizin elinizde )
 

Ayaklar yere tam basmalı ki; denge sağlamaya çalışırken korkular oluşmasın.. .


Hafif bir model tercih edilmeli. Ben tahtadan üretilen bir bisiklet tercih ediyorum. Plastik ve metal kadroların da oldukça hafif versiyonlari var.


Jant boyu önemli: Yaşa göre 10 ile 12 inç arasında seçim yapılabilir..
 

Bu yaşlarda büyüme hızlı gerçekleştiği için, selesinin kolayca yükseltilebileceği bir model uygun olacaktır.