Dağ bisikletinde (MTB ) lastik seçimi nasıl olmalı ;

İlk olarak kullanım amacımızı ve nerelerde sürüş yapacağımızı belirleyelim. Örn. Gezi, performans, yarış, aksiyon / asfalt, köy yolları, patikalar, kayalık vs. Başlamadan şunu belirtmeliyim, lastiğin dönüş esnasında oluşturduğu direnç sürüş hızınıza, yol tutuşunuza direkt etki eder. Bu da üzerindeki dişler ve desen yapısı ile doğru ya da ters orantılıdır.
.
.
1.Genel olarak beton, asfalt ya da şehir içinde biniş yapıyorsanız daha ince ve dişsiz bir lastik seçebilirsiniz. Örn; 1,5’ten 2,0’ e kadar. Bu sayede kolay hızlanır ve fazla güç harcamazsınız.
.
.
2. Köy (basık toprak) yolları gezmeye bayılıyorum diyenler; orta deseni daha düz ve yanlarda viraj esnasında yol tutuşu sağlayacak dişli lastiklere yönelebilir. Zeminden gelecek titreşimi azaltmak ve sürüş konforunuzu artırmak için daha geniş lastikler seçilebilir(örn. 1.8’, 2.1 arası)
.
.
3. Ben safkan bir yarışçıyım. Dağ bisikleti yarışlarında en hızlıyım diyenler; parkur ve hava durumuna göre seçim yapmalı.(ayrıca degerlendirebiliriz)Eğer ani fren yapmanız gereken virajlar, bozuk ve gevşek zemine sahip kısımlar var ise mutlaka hem hızlı hem de dişli bir lastik seçilmeli. (kalınlık 1,9dan 2,3e kadar olabilir, hatta enduro ve downhillde 2,7ye kadar çıkabilir.(plus ve fatbike saymıyorum)
.
.
3. Kayalık bölgelerde sürüş yapıyorsanız. Mutlaka kalın ve yumuşak hamura sahip bir lastik tercih edin. Ömür konusunda biraz dezavantaj getirebilir. Ancak kayalık zemine tutunma kısmında çok avantaj sağlarsınız. Örn. 2,25ten 2,5 ye kadar.
.
.
4. Kışın çamur severler için ise önerim çok kalın lastiklere yönelmemeleri. Özelikle çamurun gevşek kısmında kalmamak, zemine ulaşıp tutuş sağlaması açısından. Bu kondisyonda bir diğer önerim ise büyük dişlere sahip lastikler kullanmak, bu sayede çamur, lastikleriniz üzerinde bir katman yapmadan kolayca tahliye olur. Örn 2,1 2,35 aralığı.  Son olarak hafif lastiğin bazı avantajları var fakat patlama ve ömür konusunda da getirdiği bazı dezavantajları da unutmamak lazım...