Kadın sürücü olmak;  

1. Öncelikle doğru kadro boyu; gövde, bacak ve toplam uzunluğunuz kadro
seçimine en büyük etken. Tur yaparım, tırmanırım planı yapıyorsanız her satıcının bu size uyar dediği bisiklete yönelmeyin. (yol, dağ geometrisi farklılıkları sebebi ile boy/kadro boyu ilişkilendirmesi yapmıyorum ancak diğer maddelerde detayları açıklayacağım)
 

2. Kadın ile erkeğin pelvis(kalça) kemiğindeki farklılık sebebi ile kadın sürücü bisiklet üzerinde vücudunun ağırlık merkezlerini daha arkada yönetmeye meyillidir. Bu nedenle bisikletinizin selesini mutlaka düzgün ayarlayın. Aşağıda pozisyonlanmış bir sele boyun, sırt ve omuz ağrılarını beraberinde getirir. (bunun için bir yazım var buradan okuyabilirsiniz.)
 

3. Seleniz ile aranız kötü ise, rahatsız hissediyorsanız, yine kalça yapısı sebebi ile (eni) biraz geniş bir modele geçebilirsiniz. Aynı zamanda ayakta sürüş yapmayı unutmayın, ayağa kalkmak (10 sn bile olsa) büyük rahatlık sağlar.
 

4. Gidon uzunluğu kadına sürücülerin omuz genişliği sebebi ile daha kısa olabilir. Yol bisikleti için omuz başlarınız referans olur ve yeni bir gidona yönelebilirsiniz, yeni nesil mtblerde ise gidonun iki taraftan da birkaç cm kesilmesi işinizi görebilir.
 

5. Fren kullanmayı mutlaka öğrenin; sert fren yaptığınızda alacağınız tepkiyi bilmek, zor anları kolaylaştırır. Fren kolları koca koca erkek elleri için dizayn edilmiştir. Fren kollarınızın gidona yakın pozisyonda çalışmasını sağlayabilirsiniz. (Çoğu modelde ayarlanabiliyor)
 

6. Uzun sürüşler yapıyorsanız, kilitli pedala geçmeyi deneyebilirsiniz. (onun için de bir yazım var, ilk kullanımda nasıl düşülmez anlatmıştım. )
 

7. Fazla ağırlıktan kurtulun.(ayak, kullanmadığınız canta, süsler vs)
 

8. Bir alyan çakışı, iç lastik edinmenin faydası olur. Tabii nasıl müdahale etmeyi öğrenmelisiniz.
 

9.Lastik havanızın uygun olduğundan emin olun. Düşük basınç yorar, yüksek basınç konforsuz sürüşe sebep olur.