Yol bisikleti alırken, kadro boyu uygunsa alır mıyız ? Tabii ki hayır ! Kullanacağımız yol, amacımız, sürüş yapacağımız sezon, haftalık-aylık sürüş sürelerimiz hepsi bu konuda belirleyici rol oynuyor.


Peki neye dikkat edeceğiz ? Daha önceki instagramdaki birkaç postumda kadro materyali (sürüşte nelere etki ettiği vs) , gidon genişliği gibi konulara değinmiştim. Bunların şu an için bilindiğini düşünerek devam ediyorum.


Öncelikle amacımızı belirlemeliyiz, spor, eğlence ya da müsabaka. Sonrasında ise nerede kullanacağız ( düz yol ağırlıklı, inişli çıkışlı yollar, tırmanış, kaliteli asfalt ya da beton zeminli yollar ). Eğer spor ve eğlence amaçlı bineceksek vücudumuzun daha dik pozisyonda durabileceği bir model seçmeliyiz. Ya da gran fondolarda tozunu attırmayı planlıyorsak bu durumda daha aerodinamik pozisyonda süreceğimiz bir modele yönelebiliriz. Bu aşamada vücudunuzun esnekliği de önemli rol alıyor. Eğer esneyemiyorsak ya da fazla kilomuz var ise bu tercihi ikinci plana bırakabiliriz.


Yol bisikletinde vites kombinasyonu sürüş yapmayı planladığınız yollara uygun olmalı. Sert yokuşları olan bir bölgede sürüş yapacaksanız 53-39 dişli bir aynakol işimizi zorlaştırabilir. Bu nedenle 50-34 diş yönelebiliriz. Ya da 24-11 dişli ( ruble ) ile düz yolda çok daha iyi vites kombinasyonu rahatça bulabiliyorken, yokuşta bir anda daha büyük dişli arayışımız başlayabilir.


Bir diğer husus da bisikletin üzerindeki jant seti; Kesinlikle iyi bir jant seti öneriyorum. Fren konusunda biraz eski kafayım sanırım, disk frenlerin ( yol bisikleti özelinde )  az güç, yüksek fren kuvveti ve kötü hava koşullarında kararlı çalışmasının yanında çok avantaj getirmediğini düşünüyorum. Özelikle jant değişimi ve disk fren ayarının ( özelikle balatanızın aşınmaya başlaması ile ) hassas olması açısından. 


Son olarak hafif bir bisikletin avantajı göz ardı edilemez. Ancak bütçe işin içine girdi mi özelikle son dönemde işler biraz karışabilir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.